For the English version click here. Pentru varianta in engleza apasa aici.

Povestea acestui clip incepe de fapt in 2005 cand Parcfilm a produs in Bucuresti un videoclip muzical pentru o trupa din USA / Germania numita US5. Piesa se chema “Just because of you” si poate fi vazuta aici, dar nu asta e subiectul principal al istorisirii.

Era epoca marilor bugete investite in videoclipuri, casele de discuri cheltuiau cu nemiluita (numai Parcfilm realiza in acea perioada aproximativ 4 videoclipuri pe luna pentru piata romaneasca), iar producatorii se mandreau sa iasa pe TV cu videoclipuri luxuriante in care vedeai o multime de bani cheltuiti pe scenografie, locatii, figuratie si efecte speciale. Acest videoclip a fost un privilegiu – acela de a participa la o asemenea productie care nu se asemana nici pe departe nici cu cele mai indraznete videoclipuri autohtone din punct de vedere al bugetului si al abordarii.

In fine, anii au trecut iar unul dintre baietii din trupa – Jay Khan – a revenit la Bucuresti alaturi de aceeasi casa de productie din Germania care ne daduse pe mana si alte videoclipuri in sistemul “service production”. De data asta provocarea era foarte mare, desi bugetul nu era nici pe departe cel al clipului din 2005: trebuia sa filmam vreo 40 de oameni dezbracati, in aer liber, noaptea, de toate etniile pamantului, in Bucuresti. Si in Aprilie. Pe o temperatura de maxim 10 grade.

Scenariul e asa: Jay paseste pe o strada si se dezbraca treptat pana ajunge gol golut fata in fata cu o multime de asemenea dezbracata si continua sa cante impreuna cu ei.

Jay walks down the street. Well, he still has all his clothes on.

Jay walks down the street. Well, he still has all his clothes on.

 

Pe traseul pe care il face intalneste situatii si oameni considerati a fi paria, la marginea societatii, respinsi sau cazuri atipice: homosexuali, asiatici, o femeie alba cu un copil negru, un tip homeless, un salon de tatuaje.

vlcsnap-2015-03-31-13h06m42s844

He’s getting noticed

 

Cum spuneam, isi da jos hainele treptat. Si abia aici vine partea interesanta: intamplator, cand am uploadat videoclipul in contul Parcfilm de pe Vimeo, server-ul lor a ales random acest frame pe post de thumbnail al clipului:

I'm about to go 'till the end!

I’m about to go ’till the end!

 

Si ghici ce s-a intamplat la scurta vreme dupa: a fost remarcat de cineva si adaugat probabil intr-un canal al comunitatii gay de pretutindeni, de unde a fost portat mai departe si mai departe pe tot felul de alte canale, devenind in momentul de fata cel mai vizionat clip al Parcfilm de pe Vimeo sau Youtube, cu un numar de 100 pana la 300 de vizionari zilnice. In zilele bune, cand mai e share-uit pe vreun canal / site nou, atinge si 3000. Nu mai vorbesc de like-uri si comments 🙂 O zi in care nu primesc pe telefon notificari de la Vimeo privind noi like-uri si followeri nu e o zi buna!

Mi s-a parut un clip foarte curajos, iar Jay si-a asumat nuditatea in fata intregii multimi (ma rog, a purtat niste chiloti speciali); mai mult de atat, s-a tuns live, in timp ce era filmat. Cool.

vlcsnap-2015-03-31-13h06m57s837

Iar la final, cum am spus, ajunge sa cante alaturi de toti ceilalti oameni, dezbracati cu totii. A fost o secventa grea. Am sperat cu totii ca vremea o sa fie buna, cat de cat calduroasa, dar n-a fost. Au fost momente grele pentru toti cei din figuratie, mai ales pentru cei mai in varsta, si le multumesc inca o data pentru ca au rezistat pana la capat. Pana la urma e un job pentru toata lumea si ma bucur ca l-au tratat cu seriozitate. 

vlcsnap-2015-03-31-13h07m59s772

And finally, iata si videoclipul. Jay – Naked:

 

Clipul a fost filmat pe un Canon 5D Mark III iar secventele slow motion pe un Canon 7D. Optica foto. Uite-asa, fara fite. De altfel surprizele sunt mari atunci cand ai de-a face cu echipele de filmare din strainatate, cand descoperi, contrar asteptarilor, cat de flexibili sunt, lipsiti de figuri. Stiu foarte bine ce vor si inteleg foarte bine tehnica de filmare si nu e niciodata un capat de tara daca nu au o lentila Prime sau Ultraprime in loc de una foto.

Clipul a fost filmat in exclusivitate intr-un decor de la Castel Film, Snagov.

Regizor: Oliver Sommer.