Articolul asta e despre o aplicatie distractiva pe care am descoperit-o prin 2012 si care iti permite sa faci timelapse-uri pe diferite teme.

Dezvoltatorii ei zic asa: “Fă-ți o poza. În fiecare zi. Si apoi fă un film cu fața ta”.

Asa ca Everyday nu e o aplicatie obisnuita de timelapse, ci e o poveste pe care o poti spune despre evolutia a ceva in timp. E o aplicatie care te indeamna sa faci in fiecare zi o poza unui lucru, iar apoi sa pui cap la cap pozele astea si sa faci din ele un film in care vezi evolutia subiectului pe care ti l-ai ales.

Poate sa fie fata ta – mai ales daca te hotarasti sa iti lasi parul lung (uite, eu unul m-am apucat deja de lasat parul lung si nu am inceput sa o folosesc si imi pare rau). Sau barba sau mustata. Sau vrei sa vezi cum creste o planta. Sau cum se schimba anotimpurile in fata casei.

Eu asta am ales sa fac: pe parcursul unui an de zile (din octombrie 2012 pana in octombrie 2013) am facut in fiecare dimineata (in care mi-am adus aminte) cate o poza pe fereastra de la baie. Desi aplicatia iti permite sa afisezi niste ghidaje de care sa te folosesti in repozitionarea subiectului – ca sa fie identic incadrat cu ziua de dinainte – eu am cautat un colt de fereastra pe care sa sprijin telefonul.

Chiar si asa, tot nu iese chiar perfect  – dar daca vrei cu adevarat o chestie perfecta apelezi la profesionisti ca Parcfilm, nu iti iei o aplicatie de 2 dolari:)
Spre exemplu, clipul de mai jos e trecut prin Premiere si e putin stabilizat. Si un frame blending:) Alte efecte nu am aplicat.

Alte defecte ale rezultatului final sunt date de diferentele de iluminare de la o poza la alta. Intr-o zi e soare, in alta nu; la final apare o stroboscopie care poate fi putin deranjanta. Dar pentru o aplicatie care nu iti promite decat o infatisare amuzanta a trecerii timpului mie mi se pare suficient.

Desigur, exista multe aplicatii mult mai bune si dedicate timelapse-urilor. Iar mai noi, de la iOS 8 incoace, orice iPhone are built-in functia de timelapse. Dar aplicatia asta e despre altceva: cu ea faci cate o poza pe zi, pe saptamana sau pe luna, si apoi le pui cap la cap. Nu am intalnit vreo alta aplicatie care sa stie sa faca asa ceva.

Deci daca vrei sa te amuzi, fa chestia asta un an de zile si o sa iasa ceva in genul:

 

E interesant cum am dat de aplicatia asta: intamplator am ajuns pe site-ul unor americani care se ocupa de filme de prezentare – Sandwich video. Dar nu filme plicticoase cum intalnesti indeosebi pe la noi, ci chestii funny, inventive; m-am indragostit pe loc de felul in care isi gandesc filmele (functioneaza si ca un fel de studio de creatie – adica ei vin si cu propunerea catre client). Am inceput sa ma uit la ele si am gasit o multime de produse misto la care fac reclama. Unul dintre ele este aceasta aplicatie care se poate descarca din App Store.