O vedere de sus a lucrurilor schimba cu totul perspectiva drumurilor pe care le stiai si le-ai batut de multe ori.

In vara lui 2015 ne intorceam de la Sibiu, unde avusesem niste filmari aeriene care s-au dovedit de-a dreptul epice – dar despre asta intr-un alt articol, in curand. Intoarcerea am hotarat sa o facem pe Transfagarasan si am considerat-o un fel de zi de vacanta. Dar ce-i aia vacanta fara macar o filmare? 🙂

Cu drona in portbagaj (un Phantom 2 echipat cu un gimbal Zensmuse si cu o camera GoPro Hero 4 Black edition) ne apropiam de muntii Fagaras dinspre drumul national Sibiu – Brasov cand… era inevitabil, totul arata mult prea frumos. Am tras pe dreapta, am scos drona, am tras primul cadru. Muntii se vedeau in departare, nori pufosi pluteau deasupra lor. Genul ala de zi perfecta in care ai vrea sa filmezi non stop, sa faci time lapse-uri, sa umpli cardurile cu imagini.

 

Era decretata zi de vacanta, deci aveam timp, nu? Asa ca am strabatut Transfagarasanul facand o multime de opriri pentru filmari aeriene. Era o zi din timpul saptamanii, asa ca nu era extrem de aglomerat; cu toate astea, nici gol nu era – drumul asta a devenit foarte popular, oamenii merg pe aici doar de dragul de a merge pe aici.

image14

image17

Da, e un cliseu; da, imaginile cu Transfagarasan sunt emblematice pentru Romania si din cauza asta sunt folosite si rasfolosite; da, o multime de emisiuni celebre si ai lor prezentatori au trecut pe aici (Top Gear si No Reservations, ca sa pomenim doar pe cele mai cunoscute). Bai nene, dar e atat de misto!

Sus la Balea lac am realizat ultima oprire, dar si cea mai stresanta. O multime de oameni misunau prin jur, iar drona se incapatana sa nu vada nici un satelit pe cer, asa ca a trebuit sa zbor cu ea fara semnal GPS. Pentru cei care stiu ce inseamna asta nu e nevoie sa dau detalii; pentru cei care nu stiu = mult stres pentru cel care comanda drona, sa nu cumva sa o dai de pamant, sa o lovesti de cineva sau sa ii pierzi coordonarea.

O ultima mentiune: in timpul montajului (realizat tot de mine, in timpul “liber” dintre proiectele platite) am descoperit o chestie interesanta, care se poate vedea la minutul 1:05. Un time lapse realizat din drona. Cred ca e ceva ce poti obtine foarte rar. Trebuie sa ai parte de o zi in care norii se misca foarte repede pe cer, iar daca lasi drona nemiscata o vreme intr-un loc si aplici in post stabilizare, e posibil sa iasa ceva frumos. Eu nu am avut intentia asta, cred ca pur si simplu s-a intamplat sa las drona sa pluteasca usor vreme de vreo 30 de secunde (pe acel cadru exista de fapt o miscare usoara stanga – dreapta dar drona e foarte sus si atunci abia se observa miscarea camerei), iar apoi am vrut doar sa fac un test si i-am dat un speed de 10x sau ceva de genul asta. Sunt bucuros cu ce a iesit si o sa mai incerc, numai vreme din asta sa mai prind:)

Materialul a fost filmat in iulie 2015, totul a fost filmat 4K iar cadrele sunt libere de drepturi, asa ca daca cineva are nevoie de ele poate contacta Parcfilm pentru achizitie.