În primul și în primul rând: “Da, se poate filma!”.
După mai bine de o lună de îngheț al industriei simt tot mai tare cum plutește în aer întrebarea “și totuși, ce se poate face?”. Răspuns corect: se poate filma.
Semnele că se dorește o “dezghețare” sunt tot mai clare. Multe studiouri și firme de producție video din întreaga lume au început să publice protocoale privind regulile recomandate pe timpul unei filmări, iar noi, alături de colegii din APFP (Asociatia producătorilor de filme publicitare) ne punem aceleași probleme și urmează să revenim cu un comunicat în acest sens.
Până atunci, sunt o serie de lucruri pe care le vom face cu siguranță la filmări (și pe care le văd făcute indiferent de condițiile de “relaxare” ce se vor impune), cum ar fi (și nu ne rezumam la atât):
– posibilitatea monitorizării de acasă pentru client și agenție; la nevoie, e valabil și pentru regizor (adică tot ce se vedea și auzea pe video-assist la filmare se va putea vedea de acasă).
– existența unei persoane responsabile cu normele de protecție privind răspândirea Covid19: un om se va îngrijii în permanență că toata lumea poartă măști, că toate echipamentele sunt dezinfectate, va asigura măsuri de igienizare la intrare / ieșire din locație etc.
– minimizarea echipelor de filmare – este de la sine înțeles că se va lucra cu un număr minim de personal tehnic și artistic
Ce se poate filma?
Teoretic se poate filma orice fel de proiect video atâta vreme cât se pot menține normele de igienă, echipe minimale și câtă vreme se ține cont de normele legislative din perioada crizei; aceste norme ne împiedică, spre exemplu, sa obținem permise de filmare în spații publice sau în anumite instituții care în momentul de față nu mai permit accesul.
Desigur, putem filma în platouri sau alte spații private.
Mai jos, câteva exemple utile legate de “ce și cum se poate filma”.
Proiect regizat remote (din Palma de Mallorca)
Puțină lume știe că proiectul “Plant Line” a fost regizat de Martin Schmidt de la distanta, din Palma de Mallorca. Cu o zi înainte de filmare regizorul a trebuit să plece din România din cauza unei alergii teribile de primăvară.
A fost un moment stresant pentru toată lumea atunci, dar acum funcționează ca exemplu: Martin a avut non stop acces la un link YouTube prin care a putut monitoriza ce se filmează, iar indicațiile le dădea live, prin telefon, către cineva de pe set care transmitea mai departe totul.
Deci se poate – Plant Line:
Demo produs / Pack shots
Clipul de mai jos vine, iarăși, doar că un simplu exemplu și răspuns la întrebarea “ce și cum se poate filma în această perioadă”.
Clipul “portretul vinului” nu este o reclamă propriu-zisă. E doar un demo realizat de Parcfilm împreună cu Razvan Sima ca sa arătam ce se poate face CU DOAR DOI OAMENI ÎN ECHIPĂ.
Cool, huh?
Content (de criză și nu numai)
Chiar la începutul stării de urgență Parcfilm a realizat, pentru Fan Courier, o serie de testimoniale despre felul în care curierii livrează în această perioadă dificilă.
Proiectul funcționează, iarăși, ca exemplu care susține ideea că se pot face proiecte video cu echipe formate din foarte puțini oameni.
Hai să-l vedem, și apoi să ne vedem sănătoși la filmări și după!
Link-uri externe: