Cu mare entuziasm acest articol anunta, totodata, achizitia unei drone DJI Phantom cu sistem de stabilizare Zenmuse 2D, o drona special conceputa pentru a fi utilizata impreuna cu o camera GoPro.
Dar povestea este asa:
La sfarsitul lunii martie 2014 am fost la Cluj pentru a realiza un film de prezentare pentru un magazin foarte aratos. Cu numai o zi inainte cumparasem drona asa ca nerabdarea de a o folosi era gigantica. Asa ca, desi nici clientului nu-i promisesem si nici filmul de prezentare nu o cerea in mod necesar, am zis ca ar fi minunat ca in film sa avem cateva secvente cu filmari aeriene.

Pe scurt – filmul a fost filmat, echipamentele impachetate, hai sa o luam spre casa. Inainte, insa, o mica oprire la prietenii din Cluj care ne imprumutasera camera lor GoPro, intrucat camera Parcfilm fusese ratacita undeva pe drum spre Cluj:)
Si daca tot am ajuns acolo, hai sa ne mai jucam putin cu drona!

In imaginea de mai jos – echipa de filmare alaturi de Catalin, care ne-a imprumutat drona

vlcsnap-2014-04-05-19h33m13s239

 

Asa ca am facut niste zboruri de test, de “demonstratie” pe deasupra unui cartier foarte frumos de case.

In timpul zborului am observat la un moment dat ca drona incepe sa coboare desi nu primea comanda in acest sens. In mod normal drona sta nemiscata atunci cand nu bate vantul si cand nu ii dai nici o comanda. Iar daca vantul bate, tot ce face este sa se deplaseze in directia spre care bate vantul, in nici un caz sa coboare.
Vazand tendinta descendenta, m-am grabit sa ii dau comanda sa se intoarca “acasa”, sau macar intr-un loc mai sigur si mai vizibil in care sa poata fi aterizata.

Gresit ! Drona nu a mai avut energie si a continuat sa o ia in jos, lovindu-se de acoperisul unei case. Daca tin bine minte, vorbim de un P+2 + pod, ceea ce inseamna ca a cazut de la o inaltime echivalenta cu etajul 3.
Un still fix dupa buseala:

vlcsnap-2014-04-05-19h35m04s88

 

Ceea ce s-a intamplat, in mod evident, este ca drona a ramas fara baterie. Cu toate acestea, in mod normal ea nu are voie sa coboare, ci trebuie sa isi mentina pozitia (altitudinea) pana cand depaseste limita de jos a bateriei, lucru care suspectez ca nu se intamplase inca.

Camera GoPro (3+ Black edition) nu a patit nimic! Nici drona in sine, care inca mai merge. In schimb sistemul de stabilizare este cam indoit si nu mai functioneaza.

Fara regrete, noi pana la urma ne-am simtit bine, asa ca hai sa vedem un film frumos:

 

Pentru adevaratii pasionati de stiinta si tehnica, am realizat si un clip in care se vede mai exact ce anume s-a stricat la aparat in urma accidentului, si anume sistemul de stabilizare al camerei. Clipul a fost realizat pentru DJI (producatorul dronei), ca sa isi faca o parere legata de costurile reparatiilor.