Pana in momentul de fata cred ca am adunat peste 2 (doi) terabaiți de time lapse-uri, stocate pe n hard discuri in x sertare.

Le fac – in sensul ca merg si fac fotografiile – apoi le aduc la birou, le prelucrez, le admir eu si colegii cat de bine (sau prost) au iesit, si totul ramane in stadiul acesta: secvente nesfarsite de time lapse-uri ramase in stadiul de montaj simplu, fotografie langa fotografie, compunand un frumos videoclip pe care nu il vede nimeni.
In asteptarea montajului epic ce le va imbina pe toate – sau macar o parte semnificativa – totul ramane in sertar, pe hard disc.

Adunate cred ca sunt sute de ore petrecute langa aparatele de fotografiat in asteptarea trecerii timpului, acest lucru neplacut dar absolut necesar pentru a crea un time lapse.

Asa ca m-am hotarat: nu le mai tin! Nu mai astept momentul in care voi fi adunat si alte time lapse-uri care impreuna cu cele existenta vor da posibilitatea nasterii unor filme mai cu sens.

Orice time lapse in sine e o secventa frumoasa – daca ai norocul sa prinzi momente bune, daca ai aparatele corespunzatoare si daca ai experienta de a face ce trebuie. Asa ca trebuie vazuta, chiar si daca tine doar cateva secunde. De acum incolo le arunc pe net!

Secventele de fata au fost creeate in primavara anului 2015 in Parcul Izvor. Am pandit momentul in care copacii au inflorit – moment care dureaza maxim o saptamana – si m-am dus cu doua camere intr-o dupa amiaza.

Casa Poporului vazuta dinspre Parcul Izvor

Casa Poporului vazuta dinspre Parcul Izvor

 

Primavara e totodata anotimpul in care prinzi cei mai pufosi si mai frumosi nori. Sau ai sansa de a-i gasi mai des decat in alte anotimpuri.
Dar din pacate mai toate zilele de primavara sunt vantoase, ceea ce inseamna automat miscari de ramuri, flori, frunze, lucru neplacut pentru un timelapse. Singura solutie de a diminua acest efect oarecum neplacut este de a forta expuneri lungi = filtre nd. Pentru secventele de final cu Palatul Parlamentului am folosit un sendvis format dintr-un filtru ND peste care am suprapus un altul ND grad hard.

Imagine cu Palatul Parlamentului si cu un sendvis de filtre ND

Imagine cu Palatul Parlamentului si cu un sendvis de filtre ND

 

Pentru primele doua cadre am folosit doar un singur filtru simplu ND.

Camerele folosite: Canon 5D Mark III, Canon 6D.
Obiective: Carl Zeiss Distagon T* 2/25mm, Canon EF 16-35mm f/2.8L II.

Ah, iar watermark-ul Parcfilm, desi e pentru prima oara cand il pun pe vreun film ne-comercial facut de mine, este doar pentru a descuraja download-ul materialului si refolosirea lui. It’s a jungle. E bine sa fii precaut. Bun simtul are cote oscilante in lumea in care traim.