Dupa ani si ani de time lapse-uri facute doar din pasiune, in care am carat peste mari si tari si peste munti kilograme de echipamente, slidere, motorase, declansatoare, am dardait de frig, am murit de cald si/sau m-am trezit noaptea din doua in doua ore… in 2015 au venit si primele job-uri platite pentru genul asta de productie video: “time lapse”.

Treaba in sine nu s-a usurat deloc intre timp, ba din contra, briz-briz-urile se inmultesc, de la filtre de fel si fel pana la sisteme de incalzire a obiectivelor si alimentare a camerei (sau camerelor, ca de obicei trag cu mai multe odata).

Mai intai si mai intai a fost o serie de job-uri pentru Telekom – o set de spoturi care incepeau cu o secventa de time lapse, undeva in Bucuresti. De departe cea mai spectaculoasa a fost cea cu rasaritul de soare peste Hotelul Capitol, care se poate vedea la inceputul acestui spot. Au mai fost si un time lapse intr-un hypermarket – aici – si unul in fata unei cladiri de birouri – acesta.

Apoi a venit o serie de job-uri pentru Vodafone. Astea au fost, intr-un fel, mult mai provocatoare, pentru ca au presupus deplasari intr-o multime de directii, de la Delta Dunarii pana in Maramures, la Sibiu, Ploiesti (si evident, Bucuresti). Unele din aceste executii vor avea articole si edit-uri separate pentru ca din deplasarile respective a rezultat mult material numai bun de montat intr-un filmulet cum e urmatorul ­čÖé

Unul din aceste job-uri a avut loc tot in centrul Bucurestiului si s-a concretizat in inceputul acestui spot. Asa ca am adunat mai multe materiale din zona centrala, dar din job-uri diferite.

Filmul care urmeaza e compus din secvente de time-lapse realizate in aceeasi zona dar la distanta mare de timp (mai bine de jumatate de an): cea mai mare parte a secventelor a fost trasa de pe acoperisul unui bloc din apropierea centrului vechi al Bucurestiului. In toate cazurile povestea a inceput undeva pe la 4 dimineata, astfel incat camerele sa fie gata pe la 5-5:30 si sa inceapa sa declanseze.

 

Si pentru cine nu a remarcat linkul discret de mai sus care trimite catre un scurt time lapse despre cum mai trece vremea la Sibiu, iata-l aici, mare cat tot ecranul:

 

Camere folosite:
Canon 5D Mark III, Canon 6D, Panasonic GH2, GoPro Hero 4 Black Edition (ei, da!)
Secvente time lapse realizate de Tudor Hristescu