De fiecare data cand treceam pe langa Petrobrazi eram impresionat de constructiile din cadrul rafinariei de acolo. Mai ales pe inserat sau noaptea, cand ma apropiam pe centura Ploiestiului, schelele utilajelor luminau spectaculos peisajul si formeau o gigantica masa de sclipiri, ca un brad ce Craciun – doar ca super-tehnologic. E una din chestiile alea pe langa care treci si pur si simplu ti se pare ca arata uau.

Ma tot gandeam la genul de filmari care se pot face intr-un asemenea loc; visam drone care trec peste utilaje, timelapse-uri realizate de la mare distanta cu soarele rasarind in spatele instalatiilor.

Asa cum se intampla-n viata, nu a durat mult pana sa primesc un proiect care trata subiectul sigurantei pe platformele Petrom si sa-mi dau seama, cu ocazia asta, cam cat de complicat e sa faci asa ceva pe o platforma in care numai procedurile de intrare dureaza in jur de o ora: instructaj cu filmulet, imbracare completa in echipament de protectie, raspuns la chestionar. Da, inclusiv chestionar, cam asa stau lucrurile.

Cum spuneam: am primit un assignement interesant de la Graffiti BBDO, un film care trateaza problema sigurantei pe platformele petrolifere, un film care sa vorbeasca despre importanta vietii, in cele din urma.

Abordarea a fost una fireasca, lipsita de rigiditatea filmelor clasice corporatiste: am facut interviuri lungi cu oamenii, invitandu-i sa ne povesteasca despre lucrurile care sunt importante pentru ei, despre motivele pentru care un om si-ar dori sa se intoarca zdravan la el acasa, neaccidentat. Intreg si viu, adica.

Am auzit multe fraze frumoase si emotionante; obtii chestii misto cand ii pui pe oameni sa vorbeasca despre ei, despre ce stiu, despre ce isi doresc si viseaza. Ce a ramas in film e numai o mica bucata…

Regizor: Tudor Hristescu
Camera si imagine: Alexandru Mihai
Montaj: Alexandru Capatoiu
Animatii: Ana Dobrescu